nedeľa 14. augusta 2016

Ako ušetriť na svadobnom rozpočte

Časy sú ťažké a každý z nás sa snaží viac či menej ušetriť. Mnohí snúbenci odkladajú svadbu aj niekoľko rokov, práve kvôli nedostatku financií. V dnešnom článku si teda povieme niekoľko rád a typov ako ušetriť pri plánovaní a organizácii vašej svadby.

Plánujte dopredu
Ako hovorí staré známe príslovie: „Kto skôr príde, ten skôr melie.“ Čím skôr totiž svadbu plánujete, tým viac možností máte na výber. Môžete si vybrať, nie len miesto, ale aj porovnávať ceny. Keď máte dostatok času môžete si prejsť niekoľko miest na hostinu či samotný obrad a vybrať to najlepšie a najlacnejšie. Rovnako postupujte aj s kameramanom, fotografom či starejším, kde sa cenové, ale aj kvalifikačné schopnosti častokrát výrazne líšia.

Pozvánky
Ďalšou položkou vo svadobnom zozname sú pozvánky. Svadobné agentúry síce ponúkajú množstvo krásnych a moderných svadobných pozvánok, no pokiaľ chcete ušetriť, práve pozvánky vám nato dávajú široký priestor. Na internete nájdete niekoľko stránok s už pripravenými oznámeniami, kam si len pripíšete potrebné informácie. Tie technickejšie typy si dokonca môžu celé oznámenie vytvoriť podľa svojich predstáv. S vytlačením potom môže pomôcť kamarát či rodina.

Z druhej ruky
Využiť tiež môžete množstvo svadobných fór, kde nevesty ponúkajú rôzne veci zo svojej svadby. Nielen že tam dobre a lacno nakúpite, ale si tam možno nájdete aj spriaznenú dušu, ktorá vám poradí ako postupovať aby bol váš svadobný deň nezabudnuteľný.

Vyrobte si sami
Pre tých zručnejších tu máme ďalší typ ako ušetriť nejaké to euro navyše. Vyrobiť sa dá naozaj čokoľvek, či už to sú pierka pre mužov, menovky na stoly alebo drobné darčeky pre hostí. Popremýšľajte taktiež o výzdobe, množstvo vecí si totiž dokážete vyrobiť a zhotoviť sami. Od papierových kvetov, cez kyticu pre nevestu, až po rôzne kvetinové kreácie do celej miestnosti. Mnoho mladomanželov sa zhoduje na tom, že práve na výzdobe sa dá poriadne ušetriť. Informujte sa preto priamo v sále, či výzdobu ponúkajú a či si ju môžete zariadiť sami, mnoho majiteľov vám túto možnosť poskytne.

Počet ľudí rozhoduje
Najdrahšou položkou na celej svadbe je jedlo. Podľa toho v akom regióne svadbu organizujete sa cena jedného obedového menu môže pohybovať od 20 d 50 eur. Ešte raz si teda prejdite zoznam hostí a urobte prípadné úpravy a škrtania. Tých menej významných hostí môžete poprosiť, aby prišli až po večeri kedy im bude k dispozícii malé občerstvenie, napríklad formou švédskych stolov. Podobne je to aj s ubytovaním hostí, ktorý nepochádzajú z miesta obradu. Opýtajte sa známych a poproste ostatných hostí, či by u nich vaši hostia mohli prespať. Nielen že ušetríte, ale aj utužíte vzájomné rodinné a kamarátske vzťahy.

1 komentár:

  1. Naozaj veľmi pekný článok :) Plánujem svadbu už celkom dlho. Niektoré veci jednoducho chcem vyrobiť sama a rovnako na tom budú aj pozvánky ako i menovky na stoly :) Ozdôbky som si zakúpila cez internet a vylepšila som ich o svoj vkus a štýl/farbu svadby. Nedávno sme riešili aj obrúčky, ale na tých sme jednoducho nešetrili a kúpili sme si prvé čo sa nám naozaj páčili. Tak budeme mať červeno-biele zlato a ja kamienky. Prstienky nás vyšli do 700 eur od Rýdla. Šaty som si zakúpila cez bazár a maminka mi ich upravila na moju výšku i rozmery :) Akurát mladý pán bude od hlavy po päty nový :) Sú veci, na ktorých sa naozaj dá ušetriť, len vždy sa tisne otázka či sa chce ušetriť :) Nám sa to zatiaľ darí :)

    OdpovedaťOdstrániť