pondelok 15. februára 2016

Keď je žiarlivosť priveľká

„V naozaj milujúcom srdci, buď žiarlivosť zabíja lásku, alebo láska zabíja žiarlivosť.“
Fiodor Michajlovič Dostojevskij


Či už si to pripúšťate alebo nie, žiarlivosť je súčasťou každého vzťahu. Je definovaná ako zvláštna forma úzkosti, vznikajúca z obáv možnej straty partnera. Žiarlivosť je komplexom celého radu pocitov, myšlienok a následného správania sa. Žiarliaci človek môže pociťovať bolesť, smútok, hnev, závisť či beznádej. Všetky tieto pocity sú normálne, sú znakom toho, že partnera milujeme, no iba dovtedy kým ich dokážeme ovládať. Normálna žiarlivosť je reakciou na reálne ohrozenie vzťahu, no postupne ako sa vzťah dôsledkom rozhovoru či iným spôsobom dostáva mimo ohrozenia, žiarlivosť má tendenciu odznievať. Naopak, patologická žiarlivosť vzniká často krát bez reálneho ohrozenia vzťahu a má tendenciu narastať, mnohokrát až do obludných rozmerov. Nie je nič neobvyklé, že patologická žiarlivosť vznikne na základe skutočného soka v láske, no aj napriek vyriešeniu danej situácie druhým partnerom, žiarlivosť neustupuje. Často krát potom prichádza obmedzovanie partnera, neustála kontrola, vypočúvanie, prehrabávanie sa vo veciach až, dokonca, fyzické násilie.

• Vyhrajte nad žiarlivosťou
Nebudem tu opisovať riešenie patologickej žiarlivosti, je predsa také smutné, keď sa niečo tak krásne ako láska zmení v hnev, úzkosť a strach. A ja vás rozhodne nechcem rozosmútiť, veď toto je blog o láske, o svadbe a o manželstve. A v manželstve, medzi dvomi milujúcimi partnermi, sa dá predsa všetko vyriešiť. Poďme sa teda spoločne pozrieť nato, čo robiť, ak vám žiarlivosť začína prerastať cez hlavu.

• Rozhovor
Prvou, a nesporne aj najlepšou, možnosťou je rozhovor. Sadnite si spoločne s partnerom a povedzte mu o svojich pocitoch, spýtajte sa ho na všetky nejasnosti, ktoré v súvislosti s vašim vzťahom máte. Ak vám niektoré veci na partnerovi vadia, povedzte mu to, a spoločne nájdete riešenie tak, aby bol váš vzťah založený na šťastí a vzájomnej dôvere.

• Spoločné aktivity
Nepáči sa vám, že manžel chodí každý piatok na pivo? Choďte občas s ním. Alebo vymyslite inú aktivitu, ktorú môžete spoločne robiť, prípadne si nájdite spoločného koníčka, ktorý bude baviť vás oboch. Spoločné aktivity sú vo vzťahu veľmi dôležité, upevňujú vzájomnú lásku a dôveru. Okrem toho si užijete množstvo zábavy a získate mnoho spoločných zážitkov  a úsmevných spomienok.

• Vzájomná dôvera
Základom každého vzťahu je vzájomná dôvera. Keď ste sa s partnerom porozprávali a vysvetlili ste si, že nikto tretí neexistuje, zbavte sa všetkých myšlienok na možný rozpad vášho vzťahu. Základom toho, aby sa z vás nestala žiarlivka je práve dôvera v partnera a v to, že vám neklame. Ak vám teda povie, že dnes mal veľa práce a musel ostať v kancelárii dlhšie, verte mu a nemyslite na možné scenáre či miesta, kde mohol byť. Radšej sa ho opýtajte, ako mu práca šla či na čom dôležitom práve pracuje. A to už sa dostávame k ďalšiemu, poslednému, bodu.

• Zaujímajte sa o svojho partnera
Tak muži ako aj ženy sa potrebujú cítiť potrební a docenení. Pýtajte sa teda svojho partnera, aký mal deň, čo nového sa udialo v práci alebo, jednoducho, čo mal na obed. Možno sa vám to zdá zvláštne, no aj takéto maličkosti vzbudia v partnerovi pocit, že sa o neho zaujímate a vám to dodá pokoj a vedomie, že nerobí „nič zlé“.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára