streda 8. júla 2015

Starejší

Širák na hlave, v ruke ozembuch či harmonika a spev rozliehajúci sa po celom okolí, aj takto spoznáme starejšieho. Je to vlastne človek, väčšinou chlap, ktorý zabáva a, dalo by sa povedať, organizuje celú svadbu. Vedie snúbencov celým svadobným dňom, radí im čo majú robiť, kam sa postaviť či aké sú ich povinnosti.
Starejší nie je na svadbe povinnou “výbavou“ ale je príjemným zábavným “prídavkom“. Jeho úlohou je zabávať a organizovať rôzne scénky a hry pre svadobčanov. Nemusí to byť profesionál, ak máte v rodine alebo blízkom okolí rodeného zabávača, kľudne to môže byť on, ide len o to aby, ako sa povie, zábava nestála. Je dôležité už niekoľko týždňov pred svadbou dohodnúť ako bude svadba prebiehať a aký bude harmonogram svadobného dňa. Profesionálny starejší má už nejaké skúsenosti a veľmi jednoducho vám poradí kedy odísť z domu aby ste prišli na miesto obradu včas ale nie priskoro, či kedy je tá správna chvíľa na krájanie svadobnej torty.

Povinnosti starejšieho
Starejší vám, okrem iného, veľmi odľahčí váš svadobný deň tým, že na seba prevezme veľkú časť povinností. Poďme teda od začiatku. Ak chystáte odobierku, najprv príde starejší k rodine ženícha a vypýta ho od rodičov, následne vypýta nevestu od rodičov pre ženícha. Po odobierke organizuje nástup do aut a spoločný odchod do sobášnej siene. Pre kostolom alebo mestským úradom dáva pozor nato, aby ste nezmokli a nezašpinili si šaty a aby ste sa ako nádherná nevesta postavili vedľa svojho vyvoleného.
Po obrade ide spolu s vami na svadobnú hostinu, kde dohliada na usádzanie hostí, prenesenie nevesty cez prah a slávnostný prípitok. Z tradičného spoločného jedenia polievky spraví zábavu pre všetkých hladných svadobčanov. Rozbíjanie taniera, ako symbol šťastia v manželstve bude obohatené jeho hlasným spevom či vtipnými komentármi. Okrem toho neustále nenápadne sleduje svadobnú zábavu a keď treba zasiahne, príde s fľaškou a pohárikmi k nudiacim sa chlapom, začne tancovať s neposednými deťmi alebo vyrozpráva vtipnú historku babičkám pri vínku. Je jednoducho vždy tam kde ho treba a robí svadbu nezabudnuteľnou.
Starejší má tiež na starosti rôzne hry pre novomanželov, ktoré zaručene pobavia mladomanželov aj všetkých hostí. O polnoci je hlavným organizátorom tzv. začepčenia, kde sníme vienok z hlavy nevesty, čo symbolicky označuje, že sa stala ženou. Po tomto ceremoniálne zväčša odchádza a necháva svadobčanov v dobrej nálade “dokončiť“ svadbu. Je však dôležité podotknúť, že úloha starejšieho vychádza z miestnych zvykov a z priania mladomanželov.

Na čo si dať pozor
Starejší by mal byť veselý ale nie vulgárny, nemal by nikoho urážať a jeho humor by mal byť nenútený. Počas svadby by nemal príliš piť, „ Ja tam idem pracovať a nie sa zabávať ”,to by mala byť správna odpoveď toho pravého starejšieho.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára