štvrtok 15. januára 2015

Svadobný dress code

Svadba je udalosť, na ktorú by sa mali všetci zúčastnení dôstojne pripraviť. Je dôležité uvedomiť si, že takáto ceremónia je obvykle formálnou záležitosťou vysokej kvality, a preto je dostatok času na výber vhodného oblečenia viac ako nutný. Pokiaľ sa chcú mladomanželia vyhnúť aj tomu najmenšiemu módnemu a spoločenskému faux pas, môžu zadať pravidlá, akým smerom by sa mali ich hostia uberať.
Vyjadrite sa v dostatočnom predstihu
Svadobná etiketa hovorí, že ak nie je dress code (kľúč či kód k správnemu odevu) zahrnutý na svadobných pozvánkach, je nutné zaodieť sa elegantne, a teda vhodne k danej udalosti. Ak chcú snúbenci na svojej svadbe vidieť iný druh oblečenia ako je tradične zaužívané, je potrebné zahrnúť všetky bližšie informácie priamo do pozvania, aby sa mohli hostia podľa toho zariadiť. Skúste napríklad svoju pozvánku vytvoriť tak, že k nej pripnete tiež obrázok dress codu. Nebojte sa toho. Pokiaľ si nezakladáte na dlhých róbach a motýlikoch, dajte to svojím hosťom vedieť. Možno si s úľavou vydýchnu a celá atmosféra okolo príprav bude odľahčená. No ak, naopak, trváte na noblesnom odeve najvyššej triedy, tiež by ste sa mali v dostatočnom predstihu vyjadriť. U nás síce nie je výraznejšie zakorenené diktovať svadobným hosťom, ako sa majú obliecť, ale určite uznáte, že tým nemôžete nič pokaziť.
Elegancia za každú cenu
Ženy aj muži by mali byť za každých okolností elegantní. Pokiaľ si aj dámy zvolia krátke šaty a muži košele bez kravaty, mali by si dávať pozor na dobrý vkus. Nikto predsa nechce, aby sviatosť manželstva vyznela ako gýč alebo fraška. Odev a obuv prispôsobte tiež miestu svadby (záhrada, sála, reštaurácia...). Ak by bola slávnosť na pláži, pokojne smiete ísť na obrad i naboso. No v prípade, že bude na trávniku, pozor na úzke opätky. Muži to majú v tomto smere o niečo jednoduchšie.

Odporúča sa harmonické zladenie
Môžete zvoliť aj niečo na oživenie. Klobúky sa považujú za tradičný doplnok, ale v žiadnom prípade nie sú na svadbách povinnosťou. Dámy si môžu vziať rukavičky, na zápästie si uviazať stuhu s kvetinou a do vlasov si dať čelenku. Páni zo ženíchovej strany by mali mať podobné obleky, aspoň družbovia a otec. Ak nie obleky, aspoň kravaty, aby boli zladení farbou alebo farebným tónom. Na moderných svadbách sú obľúbené aj tenisky a biela/čierna kravatu. Je to síce extravagantné, ale zaujímavé. Štýl oblečenie pre družičky je o niečom inom. Tu záleží najmä na veku a výzore družičiek. Ak ich je viac, nie každá musí vyzerať rovnako a nie každej sa budú hodiť rovnaké šaty. Držte sa farebnej línie, ale nechajte štýl a strih na samotné družičky. Musia si vyskúšať mnoho typov šiat, aby vedeli, čo im najlepšie sedí.
Detaily pre ženícha
Vo väčšine prípadov sa v súvislosti so svadbou rozoberá najmä nevesta. Ženích je ale rovnako dôležitý. Preto by ste nemali zabudnúť ani na také maličkosti ako sú manžetové gombíky s iniciálami mladomanželov, dátum svadby vyšitý vo vnútri saka a podobne. V prípade, že chcete mať všetko tip-top, môžete odporučiť družbom, aby si dali povedzme zelené kravaty a ženíchovi dajte zelené sako. Kombinácií a variantov je neúrekom, preto stačí len troška improvizovať (alebo sa inšpirovať na internete či v módnych časopisoch) a určite si nejakú kombináciu zamilujete. Neodmysliteľnou súčasťou dokonalého ženícha sú aj hodinky s vygravírovaným dátumom svadby.

Dress code je vo svete celkom bežná vec, a to nie iba v súvislosti so svadbou. Možno sa ho rozhodnete využiť aj Vy. Prajeme, aby všetko dopadlo podľa Vašich predstáv a do rodinného albumu pribudli fotografie elegantnej svadobnej rodiny.

Foto
: © [yahyaikiz] / Dollar Photo Club, © [Dasha Petrenko] / Dollar Photo Club

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára