utorok 6. januára 2015

Pripravte si svoj originálny svadobný sľub

Hoci v našich končinách je spisovanie a následné prednesenie svadobných sľubov skôr ojedinelé, predsa sú páry, ktoré sa chcú uberať touto cestou. Vo väčšine prípadov nemá oddávajúci s prečítaním sľubov žiaden problém, no radšej sa vopred uistite, že Vám vyjde v ústrety, aby ste sa zbytočne nesnažili. Pokiaľ chcete svoj svadobný obrad takto spestriť aj Vy, ponúkame pár dobre mienených rád, ako postupovať pri písaní svadobného sľubu.  

Čo chcete Vaším sľubom povedať?
Dôležité je hlavne to, aby ste si uvedomili, čo chcete v kontexte povedať a vyjadriť. Čo je pre Vás vo vzťahu najdôležitejšie? Čo na Vašom budúcom manželovi/manželke máte najradšej? Skúste si spomenúť na prvé zoznámenie, bozk, prvú dovolenku... Samozrejme, že tieto veci do sľubu písať nebudete, ale možno Vám tieto spomienky pomôžu lepšie vyjadriť hlboké city. Zamerajte sa skôr na jednu „drobnosť“ a zbytočne nechoďte okolo horúcej kaše. Nechcite do sľubu zahrnúť všetko, čo Vás napadne. Občas stačí pár trefných slov a vyslovíte nimi všetko podstatné. 

Nežartujte
V svadobnom sľube sa nežartuje. Môžete na niektorú partnerovu vlastnosť vtipne upozorniť, ale snažte sa písať skôr vážne a úprimne. Sľubujete predsa lásku, vernosť a dôveru človeku, na ktorom Vám záleží, ľúbite ho a plánujete s ním zostať celý život. Nebolo by pekné, keby to celé vyznelo ako fraška alebo by niekto nadobudol pocit, že tento zväzok neberiete vážne.

Vhodné miesto na písanie
Vhodné miesto na písanie sľubu neexistuje. Ak neviete, kde by bolo najvhodnejšie ho napísať, skúste ísť s partnerom na miesto, kde budete mať pokoj od všetkých rušivých elementov. Otvorte si víno, vezmite si poznámkový blok, ceruzku a skúste sa zamyslieť. Uvedomte si, že ide o niečo dôležité a možno nezaškodí, ak budete istý čas od seba a budete si môcť usporiadať všetky myšlienky. Tie najoriginálnejšie Vás možno napadnú aj pri rannom behu či pri poobedňajšej káve v práci.

STOP roztomilým prezývkam
Zabudnite na roztomilé prezývky. Je milé, ak sa nimi oslovujete v súkromí, ale v svadobnom sľube ich vynechajte. Proste, v tomto okamihu je to tabu. Dokonca by sa mohlo stať, že hostia by ich správne nepochopili a Vy by ste sa cítili trápne. Medzi sebou sa s partnerom dôverne poznáte a viete, čo ktorá prezývka znamená a ako vznikla, no ostatných nemusíte do svojich intímnosti zaťahovať. 

Prečítajte si ho nahlas
Ak ste sľub napísali, prečítajte si ho nahlas. Uvedomte si, že nemôžete čítať veľmi rýchlo, lebo by to mohlo vyzerať tak, že ste prepadli nervozite. Ak sa pri niektorých vetách cítite neisto, skúste ich zmeniť alebo vynechať. Najvhodnejšie bude, keď prečítate naostro Váš sľub pomalšie a budete sa pri tom občas pozerať na partnera. Možno by nezaškodilo, keby ste sa ho naučili naspamäť. No to platí iba pre tých odvážnejších a rodených rečníkov. 

Napísanie sľubu si nenechávajte na poslednú chvíľu. Mohlo by sa stať, že by ste ho nenapísali podľa predstáv a skôr či neskôr by Vám to prišlo ľúto. Spomenuli ba ste si, že ste na niečo dôležité zabudli a podobne. 

Zdá sa Vám čítanie sľubov pred všetkými hosťami smiešne, trápne, stresujúce, ponižujúce alebo inak nevhodné? No i tak by ste chceli partnerovi niečo sľúbiť a vypočuť si jeho originálny sľub od srdca? Vymeňte si sľuby v súkromí. I toto môže mať svoje čaro, ktoré bude iba medzi Vami dvoma.
Foto: © [fotoinfot] / Dollar Photo Club

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára