nedeľa 26. októbra 2014

Klasika v svadobných hrách

Ku každej svadbe patrí aj voľná zábava alebo niečo na odľahčenie atmosféry. Po slávnostnom obede, nejakých koláčikoch a svadobnej torte sú všetci preplnení k smrti a prajú si jediné, pokoj. Uznávame, že najedených ľudí nie je ľahké motivovať k aktivite, a preto ponúkame pár tipov typických svadobných hier, ktoré pomôžu prebrať Vašich hostí k životu.
Metlový tanec
Správny čas na metlový tanec je práve vtedy, keď sa na tanečnom parkete nachádza viacero párov.
V tom momente príde prvý družba s metlou a tancuje, kým hrá hudba. Keď prestane hudba hrať, odhodí metlu a schytí okolo pása prvú ženu, ktorá je najbližšie. Tanečník, ktorý prišiel o partnerku, musí zodvihnúť metlu, aby s ňou tancoval, keď sa muzika ozve znova. A takto to pokračuje dokola.
Všetci partneri si musia vymeniť partnerky a nesmú tancovať s tou, s ktorou začali tancovať na začiatku metlového tanca.
Tancuje sa tak dlho, pokiaľ kondička a dych vydrží (alebo pokým sa všetci nevymenia). Tanečné kolo trvá zvyčajne pol hodiny a viac. Ak sa stane, že niekto z Vašich hostí príde na svadbu sólo, nemožno vylúčiť, že práve metlový tanec mu prinesie novú známosť.

Metlový tanec pri stoličkách
Do stredu tanečného parketu poukladajú družbovia stoličky v tvare kruhu. Stoličiek musí byť o jednu menej ako je tanečných párov. Prvý družba si vezme do ruky metlu a ostatné tanečné páry sa  otočia chrbtom k stoličkám tak, aby bolo vidieť, že jedna stolička chýba.
Na povel začne hrať hudba a tanečné páry začnú tancovať. Keď prestane hudba v ktorejkoľvek časti hrať, tak v tej chvíli si tanečné páry rýchlo musia sadnúť na stoličky. Jeden tanečník ostane stáť mimo stoličky. Prvý družba mu odovzdá metlu, aby s ňou tancoval a vezme do tanca jeho partnera. Dve stoličky sa odložia a začne znovu hrať hudba.
Takto to pokračuje, pokiaľ na parkete nezostane jeden pár a jeden tanečník s metlou. To sú víťazi metlového tanca. Do tanca je dobré zapojiť rôzne vekové kategórie. Keď sa tanečníci ponáhľajú usadiť na stoličky, vznikajú komické situácie a navzájom sa na sebe bavia.

Valčekový tanec v kruhu
Valčekový tanec sa začína rovnako tancovať v kruhu. Starejší začne tancovať s valčekom medzi kolenami a bez pomoci rúk, skackajúc alebo tancujúc, ho odovzdá medzi kolená ďalšieho. Takto si valček podávajú tanečníci, kým neskončí tanečné kolo alebo nie je vyhlásený koniec valčekového tanca. Najšikovnejší valčekový tanečník, ktorému valček ani raz nespadne a nepoužil ruky, môže dostať malú odmenu.
Skúška ženáčov - had za škatuľou
Prvá skupinka drží pred sebou starú papierovú škatuľu. Všetci ženáči sú vyzvaní, aby sa postavili do radu za prvú skupinu - dvojicu so škatuľou s predpaženými  rukách. Držia sa za boky (jeden za druhým), čím vytvoria hada.
Hudba začne hrať a všetci tancujú v rytme kankánu alebo R&R. Had tancuje pomedzi stoly. Tanečníci vyhadzujú nohami doprava a doľava tak, ako ukazuje prvá skupinka. Môžu vyjsť aj von zo sály a vrátia sa späť na parket.
Keď dotancujú, príde skupinka k starejšej a odovzdá jej papierovú krabicu – škatuľu.
Starejšia oznámi: 
No teda chlapi, že sa vám chcelo behať za touto starou škatuľou!

Toto je len pár príkladov, ako stráviť príjemné chvíle v kruhu svadobných hostí.  Želáme veľa zábavy pri ktoromkoľvek z nich.

Foto: freedigitalphotos.net

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára