streda, 20. júla 2011

Spálená čokoláda

V poslednom čase sa stáva čím ďalej tým populárnejšou čokoládová fontána. Je to zaujímavým sprestrením švédskych stolov s ovocím a žiadny zákusok alebo torta sa nevyrovná ľahodnej chuti jemnej belgickej mliečnej čokolády....
Disponujeme s fontánami rôznych veľkostí, tie menšie s 0,8 a 2,5 kg čokolády sú vhodné na menšie svadby resp. podujatia, kde je 50-80 hostí, ale máme aj vysokú fontánu, do ktorej sa dáva až 8-10 kg čokolády a sú vhodné na veľké recepcie pre 200-300 ľudí.
Nevesty si ich od nás väčšinou prenajmú aj s balíkom originálnej belgickej čokolády – máme rôzne druhy: mliečnu, horkú, bielu – vysvetlíme im, ako sa fontána obsluhuje, ako treba pripraviť čokoládu, alebo v prípade záujmu zabezpečíme aj obsluhu čokoládovej fontány – hlavne tej najväčšej...

V našich gastrofontánach sa dajú priamo roztopiť peletky – trvá to však relatívne dlho. Pôjde to rýchlejšie, ak ju roztopíte v mikrovlnke.
Ale pozor! Po každých 2-3 minútach si misku vyberte a čokoládu pomiešajte – aby Vám nezhorela - až kým z nej nebudete mať tekutú masu, ktorú už môžete vyliať do zohriatej fontány.
Ideálne je však roztopiť peletky v miske v horúcej pare nad vriacou vodou, vtedy Vám nehrozí, že ju spálite.

Aj na tej svadbe – o ktorej Vám teraz chcem písať – mali prenajatú fontánu. S nevestou sme sa dohodli, že ju spustíme tesne po večeri. Moj kolega teda začal zohrievať čokoládové peletky v mikrovlnke...
Nevesta bola členkou tanečného súboru, ktorého členovia - ako prekvapenie pre ňu a pre svadobných hostí - pripravili krátke vystúpenie. Program bol taký zaujímavý, že všetci sme to s úžasom sledovali...
Že to sledoval aj kolega – ktorý by mal dávať pozor na čokoládu v mikrovlnke - som sa dozvedela až vtedy, keď som ho videla utekať von s miskou v ruke, v ktorej bola jedna veľká čierna hrča a vychádzal z nej hustý biely dym... On tú čokoládu spálil!

Našťastie si nikto nič nevšimol, miestnosť sa rýchlo vyvetrala a my sme roztopili druhý balík čokolády...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára